Grawitacja 12:02 18.12.2017

Facebook wprowadza sposób na denerwujących znajomych. Nowa opcja już działa

Facebook wprowadza sposób na denerwujących znajomych. Nowa opcja już działa fot. Flickr.com/downloadsource.fr

Teraz można uwolnić się od męczących wpisów i powiadomień.

Każdy ma w gronie znajomych osobę, której wpisy czasami potrafią zmęczyć. Nadmiar zdjęć nowonarodzonych dzieci, świętowanie urodzin przez kilka dni czy fotki z wakacji publikowane co godzinę lub znaczne zaangażowanie w sprawy polityczne.

Niektórzy użytkownicy cenią sobie przejrzystość strony głównej i chcą, aby była wolna od zbędnych informacji. Przedstawiciele Facebooka to rozumieją, dlatego wprowadzili zupełnie nową funkcję – wyciszenie znajomego. Wystarczy kilka kliknięć, aby odpocząć od zbędnych postów przez miesiąc.

Szczęście

Uśpienie zamiast wyrzucenia

Jak podaje serwis mashable.com, blokada „Uśpienie” działa przez 30 dni. W tym czasie na tablicy nie są wyświetlane żadne aktualizacje dotyczące wybranej osoby – zero zdjęć, postów, udziału w wydarzeniach czy nawiązaniu znajomości. W ten sposób można odpocząć od znajomych, nie wyrzucając ich ze swojej listy.

Opcja działa również w przypadku stron firmowych, aktorów i grup. Obecnie nie wszyscy mają do niej dostęp, ponieważ wdrażanie trwa zwykle jakiś czas. W przeciągu miesiąca przycisk powinien pojawić się u wszystkich użytkowników Facebooka.

Zobacz wideo prezentujące nową funkcję:

Oceń artykuł